01 February, 2008

Roti Sosej Berpintal

Resepi dari Yani di Myresipi. Buat sendiri baru tau..lembut & sedap!


Saya ubah sket resepi yani ni..saya tak pakai whole wheat floor.., saya guna fully tepung roti biasa. Resepi asal macam kat bawah ni:

  • 175g tepung roti(white flour)
  • 25g whole-wheat flour
  • 10g gula halus
  • 3g dry yeast
  • 12g butter
  • 130ml air/fresh milk
  • 6 batang sosej
  • Kuning telur untuk glaze
  • 3g garam
  1. Masukkan semua bahan (kecuali kuning telur untuk glaze) ke dalam breadmaker. Setkan untuk buat doh. Tekan start button.
  2. Bila dah siap, keluarkan dari breadmaker..uli sekejap untuk keluarkan angin & bahagikan kepada 6 bahagian. Bulat2kan dan rehatkan 10 - 15 minit.
  3. Ambik satu doh roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 20~30cm. Lilitkan pada sosej yang telah direbus/dibakar (saya microwave jerr..dasar pemalasss!!). Ulang sampai habis.
  4. Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda sebelum dibakar.
  5. Sapukan roti dgn telur. Bakar pada suhu 180C selama 12~15 minit.

6 comments:

MyPeriukBelanga said...

woiii bukan men pintal lagi dio ek! itu sosej dok tosentel kat tepi tu apa hal? ish haram youu tatak tutup aurat laeii. nk lawan sontil den gaknyo yg dok tosentel kat celah gigi den ahak, ampunn yo sha...

Mat Gebu said...

Amboiii..montoxnya roti..apsal chatbox tu shamen, kejap ada kejap tak de...sama mcm Mak Dara kita tuuu...tgh malas masak nihh, bak meh leer roti tu 2 ketull....

Shafidah Shamen said...

roti tu montoxx sebab pakai botoxx ahhhahaaa..ehhh chatbox ok je tuuhhhh..ke ko nak nakutkan den, choiii blog ku dapat nasib mcm blog mu yang lama itewwwwww :D

Shafidah Shamen said...

kak nis..berdosa tawwwww cakap camtewwww.... :D

MyPeriukBelanga said...

awat dosanya shamen? den bukan mencarot!! den cumo kato *&&$##$(())_####@%^^^^(()*&"L:I&^&%... itu jo ahak

...poneng aku layankan budak2 bawah umo ni. dah lah den nk pi tebang pokok kelapo kang jatoh timpo palo pun boleh bocor mambang!

Rini Kamri said...

Waaa....sedapnyer