Resepi dari Mat Gebu, simple & nice..
- Udang galah (Saya pakai udang yang color biru tu..udang apa tah?)
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- 1 batang leek, dibersihkan dan kerat2 (saya tak letak)
- 2 biji bawang besar, potong bulat
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1 biji cili merah, potong serong
- 1/2 camca besar sos tiram
- 1/2 cawan sos cili
- 1/4 cawan sos tomato
- Garam dan sedikit gula (jika perlu)
- 1 biji tomato, belah 6
- Hirisan daun bawang (hiasan)
- Udang dikerat muncung dan buang kotoran di kepalanya(saya togelkan je semua :D), cuci bersih, kemudian gaulkan dengan garam kunyit. Goreng udang 2 minit, angkat dan toskan.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan leek dalam mminyak yang sedikit dengan api sederhana. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, tuang 1/2 cawan air, gaul rata dan biar mendidih.
- Masukkan udang dan cili merah, gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan jika suka, tambah sedikit gula.
- Masak hingga pekat dan masukkan tomato, gaul rata dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang.
No comments:
Post a Comment