09 February, 2008

Udang Galah Masak Sos

Resepi dari Mat Gebu, simple & nice..

  • Udang galah (Saya pakai udang yang color biru tu..udang apa tah?)
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 1 batang leek, dibersihkan dan kerat2 (saya tak letak)
  • 2 biji bawang besar, potong bulat
  • 3 ulas bawang putih, diketuk
  • 1 biji cili merah, potong serong
  • 1/2 camca besar sos tiram
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/4 cawan sos tomato
  • Garam dan sedikit gula (jika perlu)
  • 1 biji tomato, belah 6
  • Hirisan daun bawang (hiasan)
  1. Udang dikerat muncung dan buang kotoran di kepalanya(saya togelkan je semua :D), cuci bersih, kemudian gaulkan dengan garam kunyit. Goreng udang 2 minit, angkat dan toskan.
  2. Tumis bawang besar, bawang putih dan leek dalam mminyak yang sedikit dengan api sederhana. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, tuang 1/2 cawan air, gaul rata dan biar mendidih.
  3. Masukkan udang dan cili merah, gaul rata. Tambah garam secukup rasa dan jika suka, tambah sedikit gula.
  4. Masak hingga pekat dan masukkan tomato, gaul rata dan matikan api. Hias dengan hirisan daun bawang.

No comments: