10 February, 2008

Sambal Ikan Bilis dengan Petai

huhuuuu..buat satu pinggan ni..saya sorang je yang makan :D rezan tak pandai makan petai. Hari ni, bangun pagi2..pukul 6.30am..teringat2 kat sambal ni..layan nasi pagi nihhh. Tak penah2 makan nasi pagi2..nasi goreng pun tak penah!!

Ni resepi sambal petai saya..
  1. 2-3 biji bawang putih tumbuk dengan belacan kemudian tumis dalam sedikit minyak.
  2. Masukkan cili boh (ikut tahap kepedasan masing). Tumis sampai pecah minyak.
  3. Masukkan satu genggam penuh ikan bilis, satu biji sederhana bawang besar yang diptotong baji, dan juga petai lebih kurang satu mangkuk kecil.
  4. Kacau..kemudian masukkan air asam jawa.
  5. Rasa garam gula..

2 comments:

siti said...

kita pun buat tadi sambal petai ..nanti kita tepek kat blogger bila rajin nanti. Tapi kita buat version kering punya..teringin pulak nak makan versi kering macam kat daur ctnik tu..

Shafidah Shamen said...

version kering camana?? ehh jap nak tanya..ctnik = ctazma kan?? nape saya click kat blog ctnik ni takleh link ekk?