29 March, 2008

Capati


Dah lamo teringin nak makan capati ni, tapi tak reti nak buat. Lagi pun cari2 tepung capati, tak jumpa sehh! Pastu CMG lak buat..uishh takleh jadi nihh..usahakan jugakk cari tepung tuu..last2 jumpa! fuhhh legaaa!
Alkisahnyerr...baru la saya tahuu..tepung untuk buat capati ni namanyer tepung atta. Patut lerr masa mula2 cari tu tak jumpa heeheheheh tanya kat org tepung capati..sape laaa yang tau ye dakkk :D and lagi satu, tepung capti ni ada 2 jenis. Satu yang color cerah, satu lagi color gelap. Jenis tepung memainkan peranan untuk tentukan color capati yang dihasilkan, samada gelap or cerah..
Saya buat cuma setengah adun dari resepi dibawah ni..ityupun dah cukup banyak utk feed me & rezan..hehehhe
  • 400 g tepung atta
  • 310 mk air
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 camca teh minyak sapi/mentega
  1. Bancuh semua bahan, kemudian uli 10-15 minit. Perap dalam bekas yang ditutup dengan kitchen towel yang dibasahkan dengan sedikit air selama 1-2 jam. (what i did..saya masukkan semuanye ke dalam bread maker, pilih setting 'dough'..biar je kat dalam tu sehingga siap.
  2. Bahagi2kan doh ke beberapa ketulan kecil. Bulat2kan.
  3. Sebiji demi sebiji..leperkan/canai..kemudian masak atas kuali leper (non stick). Masak tanpa minyak sehingga masak.
  4. Sentiasa tutup capati dengan kain yang bersih untuk mengelakkan capati dari menjadi terlalu kering.

No comments: