Resepi asal doh ialah resepi roti canai dari Myresipi. Boleh check resepi kat sini.
Bahan Roti
- 550 gm tepung gandum
- **250 gm air
- **1 egg-50gm
- **3 Tbsp susu pekat manis-60gm
- **1 tsp garam-6gm
- **1 tsp butter/margerin-15gm
- 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Bahan Inti Murtabak
- Daging cincang
- Bawang
- Telur
- Coriender
- Serbuk kari daging
- Garam masala
- Garam
- Bancuh air, telur, susu pekat, garam & butter. Kacau hingga sebati masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung. Uli hingga jadi doh, rehatkan doh selama 10min.
- Uli lagi selama 5min. Ulang proses uli & rehat sebanyak3 kali. Lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal dan tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau lembik lg selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung (1 tbsp) .
- Buat bulat2 kecil 12-16 biji, lumur dengan margerine. Perap selama 3jam atau lebih.
- Boleh proceed process kibar. Kalau tak pandai kibar boleh tarik lebar2.
- Sediakan inti - dadu bawang, campurkan dengan bahan2 lain.
- Letakkan inti dalam tepung tadi, masak atas kuali dengan sedikit minyak. Tunggu sehingga masak.
No comments:
Post a Comment