24 April, 2008

Murtabak


Resepi asal doh ialah resepi roti canai dari Myresipi. Boleh check resepi kat sini.

Bahan Roti

  • 550 gm tepung gandum
  • **250 gm air
  • **1 egg-50gm
  • **3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • **1 tsp garam-6gm
  • **1 tsp butter/margerin-15gm
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Bahan Inti Murtabak

  • Daging cincang
  • Bawang
  • Telur
  • Coriender
  • Serbuk kari daging
  • Garam masala
  • Garam
  1. Bancuh air, telur, susu pekat, garam & butter. Kacau hingga sebati masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung. Uli hingga jadi doh, rehatkan doh selama 10min.
  2. Uli lagi selama 5min. Ulang proses uli & rehat sebanyak3 kali. Lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal dan tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau lembik lg selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung (1 tbsp) .
  3. Buat bulat2 kecil 12-16 biji, lumur dengan margerine. Perap selama 3jam atau lebih.
  4. Boleh proceed process kibar. Kalau tak pandai kibar boleh tarik lebar2.
  5. Sediakan inti - dadu bawang, campurkan dengan bahan2 lain.
  6. Letakkan inti dalam tepung tadi, masak atas kuali dengan sedikit minyak. Tunggu sehingga masak.

No comments: