17 May, 2008

Kek Gula Hangus


Resepi asal from here.

  • 210 g gula **
  • 240 g air **
  • 80 g butter**
  • 6 biji telur
  • 160 g susu pekat
  • 180 g tepung gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking soda
  1. Bahan bertanda ** dijadikan gula hangus. Masak gula di dalam sebiji periuk sehingga berwarna keperangan. Kemudian, tambah air dan kacau sehingga gula larut dalam air semula. Tambah butter, tutup api dan biar butter cair dlm gula hangus tu. Ketepikan.
  2. Pukul telur sedikit dengan hand whisk. Tambahkan susu pekat dan kacau hingga sebati.
  3. Tepung & baking soda diayak bersama, kemudian masukkanke dalam bancuhan telur dan kacau sehingga sebati.
  4. Tambahkan gula hangus ke dalam adunan dan gaul sebati.
  5. Sapukan sedikit butter ke dalam loyang pembakar dan alas dgn kertas baking. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biar selama 5-10 minit supaya baking soda dpt bertindak balas.
  6. Bakar adunan di dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 deg C. Siap, dan hidangkan.

No comments: