17 May, 2008

Yam Muffin

Resepi asal dari Joayee(myresipi). Resepi asal perisa pandan, tapi saya tukar dengan yam :-)

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil bicarbonate soda
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan santan pekat (saya gantikan dengan susu)
  • 1 sudu besar ENO
  • sedikit perasa & pewarna (saya gunakan yam & warna purple)
  1. Satukan semua bahan kering (tepung, gula, soda bicarb, baking powder).
  2. Dalam bekas lain, satukan bahan liquid (santan, minyak, colour, perasa pandan).
  3. Satukan bahan kering & liquid tadi sambil dikacau perlahan menggunakan garpu.
  4. Ayakkan ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau.
  5. Rehatkan 5 min.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)
  6. Masukkan kedalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C.

No comments: