18 May, 2008

Nasi Ayam


Nasi ayam resepi biasa2 jerrr..main bantai je lahhhhh

  1. Ayam dibersihkan, rebus dengan air yang banyak. Masa rebus ni saya masukkan sekali bawang putih & halia, bagi rasa tu serap masuk dalam ayam.
  2. Bila dah siap rebus, saya perap sekejap ayam dengan sedikit sesame oil & oyster sauce. Then grill sampai masak.
  3. Masak nasi: Tumis bunga lawang, cengkih & kayu manis. Masukkan bawang putih & halia, sikit jerr..sebab air rebusan tadi dah ada halia & bawang putih. Masukkan beras & sedikit serbuk kunyit utk color (kalau suka). Masukkan air rebusan ayam tadi ikut sukatan beras. Campakkan daun pandan. Masak nasi macam biasa. Agak2 nasi nak kering, campakkan bawang besar yang dia mayang nipis. Kacau.
  4. Masak sup: Masukkan sup bunjut dalam air rebusan ayam tadi. Kalau ada tulang2 ayam masukkan sekali. Masukkan daun sup atau daun ketumbar. Rasa garam.
  5. Sediakan kuah cili: Cili & bawang putih, lumatkan. Campur dengan cuka, gula & garam.
  6. Hidangkan nasi dengan ayam tadi, kuah cili & sup. Garnish dengan daun slad, timun & tomato.

No comments: