08 June, 2008

Pai Tee


Komen saya tentang resepi ni..excellent! sungguh rangup..tak caya cuba buat. Bahan Batter:
  • 100gm tepung gandum
  • 50gm tepung jagung
  • 50gm tepung sagu
  • air secukupnya (1 cawan lebih) - pekat lebuh kirang mcm bancuh kuih gulung
  • 1 biji telur
  • garam
  1. Bancuh semuanya. Blend jika perlu untuk hilangkan lumpy.
  2. Panaskan acuan dalam minyak panas, celup acuan panas ke dalam batter, & goreng kan ke dalam minyak panas semula. Tengok gambar seperti kat bawah, ikut turutan :)
  3. Benda ni rangup, so simpan dalam bekas kedap udara.
  4. Bila nak makan, boleh serve dengan inti kesukaan. saya letak (carrot, sengkuang &udang kering - buat macam inti popia). Nak lagi sedap, tambah timun & taugeh. Saya buat main ikut apa bahan yang ada kat rumah je :D

2 comments:

VG said...

Hi Fida

Looks good...send some to me pls. Where did you get the mould? Also, do you know where to get ovalet in Australia?

PS: Check your mail

VG

Shafidah Shamen said...

hahahaa vin, its special brought from Msia. I mean fren of mine bought the mould for me :D You may browse at any chinese shop, mana tahu ada kannnn..

i got my ovalette from oriental shop. Have a look at indonesian shop, they normally stack them together with their baking ingredients. Let me know if you cant get them, i'll post some for you :D