Komen saya tentang resepi ni..excellent! sungguh rangup..tak caya cuba buat. Bahan Batter:
- 100gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 50gm tepung sagu
- air secukupnya (1 cawan lebih) - pekat lebuh kirang mcm bancuh kuih gulung
- 1 biji telur
- garam
- Bancuh semuanya. Blend jika perlu untuk hilangkan lumpy.
- Panaskan acuan dalam minyak panas, celup acuan panas ke dalam batter, & goreng kan ke dalam minyak panas semula. Tengok gambar seperti kat bawah, ikut turutan :)
- Benda ni rangup, so simpan dalam bekas kedap udara.
- Bila nak makan, boleh serve dengan inti kesukaan. saya letak (carrot, sengkuang &udang kering - buat macam inti popia). Nak lagi sedap, tambah timun & taugeh. Saya buat main ikut apa bahan yang ada kat rumah je :D
2 comments:
Hi Fida
Looks good...send some to me pls. Where did you get the mould? Also, do you know where to get ovalet in Australia?
PS: Check your mail
VG
hahahaa vin, its special brought from Msia. I mean fren of mine bought the mould for me :D You may browse at any chinese shop, mana tahu ada kannnn..
i got my ovalette from oriental shop. Have a look at indonesian shop, they normally stack them together with their baking ingredients. Let me know if you cant get them, i'll post some for you :D
Post a Comment