- Ketam dibersihkan, gaul garam & kunyit, kemudian deep fry sehingga kekuningan. Angkat & ketepikan.
- Tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan sedikit sahaja cili boh, masak sehingga naik minyak.
- Masukkan cili sos & tomato sos. Sukatan kedua-dua sos ini terpulang pada masing2 & bergantung pada banyak mana kita masak. Masukkan garam & gula. Rasa masakan ini mesti seimbang antara masam, manis & masin.
- Masukkan sedikit sahaja air supaya kuah tak pekat sangat. Biar mendidih.
- Bila kuah dah mendidih, pecahkan sebiji telur. Kacau supaya telur tak berketul.
- Masukkan bawang besar yang dipotong baji, masak sehingga bawang layu & telur masak.
- Masukkan pula ketam yang siap digoreng tadi. Kacau rata.
- Taburkan daun bawang semasa hidang. yumm!
06 July, 2008
Chili Crab
I told you..semuanya yang senang2 this week! i'm just lazy with this blog and busy with other things!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment