06 July, 2008

Chili Crab

I told you..semuanya yang senang2 this week! i'm just lazy with this blog and busy with other things!
  1. Ketam dibersihkan, gaul garam & kunyit, kemudian deep fry sehingga kekuningan. Angkat & ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan sedikit sahaja cili boh, masak sehingga naik minyak.
  3. Masukkan cili sos & tomato sos. Sukatan kedua-dua sos ini terpulang pada masing2 & bergantung pada banyak mana kita masak. Masukkan garam & gula. Rasa masakan ini mesti seimbang antara masam, manis & masin.
  4. Masukkan sedikit sahaja air supaya kuah tak pekat sangat. Biar mendidih.
  5. Bila kuah dah mendidih, pecahkan sebiji telur. Kacau supaya telur tak berketul.
  6. Masukkan bawang besar yang dipotong baji, masak sehingga bawang layu & telur masak.
  7. Masukkan pula ketam yang siap digoreng tadi. Kacau rata.
  8. Taburkan daun bawang semasa hidang. yumm!

No comments: